Jom Baca Blog!

Posts tagged “design

Gunakan Masa Lapang Sebelum Tiba Masa Sempit.

Ya. Tajuk entri kali ini adalah pengajaran yang aku nak sampaikan. Tak perlu aku tulis panjang-panjang.

Sejak semester kedua untuk tahun akhir ini, aku semakin sibuk. Sibuk dengan kerja di lab. Buat eksperiment, kutip data, buat slide powerpoint dan present ke ahli lab, etc. Cukup.

Kepada yang masih belum sibuk dengan final year project, exam, kerja part-time, siram pokok bunga atau jemur kain, pastikan korang gunakan masa lapang korang dengan sebaik-baiknya sebelum tiba waktu sempit. Faham? Bagus. Aku sayang korang.

Next!

Disebabkan aku jarang kongsi dengan korang artwork aku, kali ini aku nak kongsikan apa yang telah aku hasilkan selepas entri terakhir aku. Enjoy, dan komen!

Ada masa lapang nanti aku cuba update lagi.

Design business card untuk adik aku. (more…)

Advertisements

Teiden, Laman Media Sosial, Poster

Meow.

Seperti yang korang tahu, 11 Mac 2011 lepas, gempa bumi berskala 8.9 magnitud serta tsunami telah melanda kawasan Tohoku, Jepun. Sejak itu pelbagai isu telah timbul. Baik yang sedap didengar, atau yang tak sedap langsung untuk kita dengar. Dari isu Ultraman, sampai isu sayur radioaktif.

Teiden

停電(ていでん)Teiden bermaksud blackout. Kebanyakan kawasan yang dilanda tsunami dan gempa bumi dijadualkan untuk blackout mengikut masa yang telah ditetapkan. Hal ini bertujuan untuk menjimatkan elektrik.

Laman Media Sosial

Aku yakin 99% dari korang yang membaca entri ini mempunyai akaun Facebook. Kalau korang perasan, pada laman utama Facebook ada update dan informasi berkenaan Schedule Blackout. Malah ada yang menulis kata-kata semangat kepada Jepun pada status Facebook masing-masing. Terima kasih Facebook kerana membantu Jepun.

Kepada korang yang ada Twitter, sememangnya Twitter memainkan peranan besar dalam membantu Jepun menghadapi gempa bumi. Dari sekecil usaha menaip hashtag #prayforjapan sehingga usaha untuk menghantar tweet update keadaan di Jepun.

Bukan itu sahaja, Google, Yahoo, Apple dan banyak laman web lain yang menyokong Jepun ketika ini. Terima kasih lagi sekali.

Poster

Ada apa dengan poster?

Disebabkan usaha menjimatkan elektrik amat penting sekarang ini, satu komuniti graphic designer di Twitter membuat poster-poster untuk menggalakkan orang ramai menjimatkan elektrik.

Bagi aku poster-poster ini memang comel, smart, dan direct dalam menyampaikan mesej. Jom kita tengok.

(more…)


Lego HQ Di Moscow

Aku suka main Lego. Aku dibesarkan dengan Lego. Lego mempengaruhi hidup aku. Aku tak tahu korang macam mana, tapi bagi aku Lego bukan satu permainan yang membosankan.

Entri kali ini aku nak bawak korang tengok macam mana rupa ibupejabat Lego di Moscow, Rusia. Bagi aku pejabat diorang memang cool. Macam HQ Facebook dan HQ Google. Jom kita tengok!

(more…)


Legoman Bertatoo Pilot

Korang suka main Lego? Atau masih main lagi sekarang? Bagus.
Apa jadi bila dua syarikat gergasi, Pilot dan Lego bergabung dalam satu iklan? Jom tengok!
Iklan cool dari Pilot ni menampilkan Legoman(orang Lego) yang ber-tatoo! (more…)

Adobe kuler:Tak payah pening fikir colour scheme

kulerAku menulis lagi. Kali ini aku menulis sebab nak kenalkan korang dengan satu software Adobe yang memang sangat best untuk digunakan oleh mereka di luar sana yang gemar menggunakan perisian Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, etc.

Dengan Adobe kuler, korang tak payah susah-susah nak (more…)


The Dusk Cloud

Dusk Cloud

This is my latest design.

Designed using Adobe™ Photoshop® CS2 on photo taken using SE K800i.

The Dusk Cloud by Clumzycaffein.

You cam view My Artwork for more designs.