Jom Baca Blog!

Tsunami, Gempa Bumi, Aku Marah Ni

Meow. Entri ini ditulis ketika perasaan marah membuak-buak di dalam dada.

Ada tiga sebab kenapa aku marah.

1. Penyataan Datin Paduka Seri Rosmah Mansor mengenai tragedi gempa bumi dan tsunami di Jepun.

 

Rosmah Mansor menyatakan bahawa malapetaka tsunami dan gempa bumi di Jepun itu berpunca dari kelalaian negara Jepun melaksanakan pembangunan mesra alam. ‘Kelalaian negara Jepun melaksanakan pembangunan mesra alam‘. Aku terkejut dengan penyataan kau. Bukan itu saja, aku malu, dan marah.

Kalau kau nak tahu, negara Jepun sangat mengambil berat dalam hal alam sekitar terutamanya apabila melibatkan sebarang projek pembangunan dan teknologi. Kami pelajar engineering di Jepun sangat diberi penekanan terhadap kesan pembangunan terhadap alam sekitar oleh lecturer kami.

Teknologi Eco sangat digalakkan oleh kerajaan. Kau tahu, kerajaan Jepun beri duit kalau kau beli barang yang menggunakan teknologi Eco dan menjimatkan penggunaan tenaga elektrik. Aku dapat 5000Yen sebab beli TV Sony yang Eco. Kerajaan kita ada? Dimana teknologi mesra alam yang Malaysia gunakan? Di sini, kami kongsi duit beli kereta Prius. Ya, kereta hybrid. Kenapa? Sebab cukai kereta hybrid lebih murah! Inilah negara Jepun yang kau cakap ‘lalai melaksanakan pembangunan mesra alam’.

Aku rasa semua sudah maklum kenapa gempa bumi boleh berlaku. Ya, kerana pergerakan plet pada kerak bumi. Gempa bumi di kawasan laut boleh membawa kepada tsunami. Itu general knowledge. Takkan benda mudah itu pon kau tak tahu. Aku malu dengan kau. Budak Jepun yang masih di tadika pon boleh jawab.

2. Kartun Ultraman lari dikejar tsunami dalam Berita Minggu.

Aku marah dekat Berita Harian. Aku marah dekat kartunis Zoy. Woi, kalau nak bergurau ada limit tahu tak. Bagi kau, mungkin isu ini kelakar. Boleh dibuat gurauan. Tetapi tidak bagi kami yang berada di tanah Jepun ini. Isu gempa bumi dan tsunami tak boleh dibuat main. Orang Jepun  sendiri mengambil serius pasal gempa bumi. Hatta gempa bumi berskala 1 pun, ada makluman dekat TV untuk memberitahu rakyat Jepun tentang gempa bumi yang bakal berlaku atau yang sedang berlaku.

Ini soal nyawa. Di mana budi bicara orang Melayu? Di mana kesopanan dan kesusilaan yang diucap dalam Rukun Negara? Atau kau buat-buat lupa? Berita ini sudah masuk CNN. Satu dunia boleh tahu.

Kau tidak berada di sini, bolehlah mengambil ringan pasal gempa bumi, tsunami dan hujan asid. Tetapi tidak bagi kami di Jepun. Tolong, tolong, tolonglah sensitif sikit sebab di Jepun ini pun ada rakyat Malaysia.

3. Berita mengenai status keselamatan Maria Ozawa dalam Kosmo!

Kau bimbang pasal Maria Ozawa? Wadahel? Dalam berjuta orang di Jepun ini, Maria Ozawa jugak kau nak laporkan. Kenapa? Maria Ozawa memainkan peranan penting dalam hidup editor Kosmo? Maria Ozawa membantu untuk menaikkan industri pornografi hiburan di Malaysia?

Apa kau nak jawab bila ada budak kecil yang peka dengan isu gempa bumi di Jepun membaca laporan tersebut dan bertanya:

“Ayah, Maria Ozawa tu siapa?”

“Mak, porno tu apa?”

Apa kau nak jawab? Aku tanya kau.

Kesimpulan

Aku kecewa dengan Rosmah. Aku marah dengan Berita Harian. Aku geram dengan Kosmo!

Insiden kali ini menunjukan di mana Malaysia berdiri dalam membantu negara Jepun menghadapi dugaan kali ini. Satu sahaja yang aku cukup risau. Bagaimana Jepun akan melihat Malaysia selepas ini?

Aku takut rakyat Jepun akan memandang serong terhadap Malaysia. Sebab pihak pertama yang akan terkena tempias ini ialah rakyat Malaysia di Jepun. Ya, termasuk aku. Aku takut. Apa nak jawab kalau member aku tanya? Apa aku nak jawab kalau sensei aku tanya? Aku masih belum ada jawapan.

Notakaki: Maaf sekiranya perkataan dan kosa kata dalam entri ini kasar.

Notakakilagi: Aku tidak salahkan kerajaan Malaysia. Cuma aku harap kerajaan lebih telus dalam menangani isu ini sebelum terlambat.

Lagilaginotakaki: Aku risau sebenarnya. Risau dengan gempa bumi. Risau dengan isu yang melibatkan Malasysia ini. Semoga semuanya berakhir dengan cepat.

Notanotakakikaki: Kredit gambar kepada Iqraitubacalah dan Cerahjeff. Kredit info video kepada @sal_mi_za.

142 responses

  1. 1 – Rosmah memang tak boleh nak dikatakan apa2 lagi. Nope, aku tak bercakap atas dasar politik, cuma, ok, aku tak boleh terima.

    2- Tu aku dah cukup meledak dengan BH semalam. Sebelum2 ini BH menunjukkan aku yang mereka better dari Utusan. tapi semalam? Ok, there’s no use beli paper yang boleh dipegang. Damn!

    3 – Itu memang #jilaka. (Tengok, aku tulis style Twitter). Macam dah takde benda lain. Miyabi tu nak buat apa? Masa aku baca orang Twitpic benda tu, aku dah maki laju2 dah. Yup, aku maki sebab aku tak faham kenapa dalam banyak2 benda yang boleh jadi berita, ratu porno juga yang nak diberi perhatian. Dia seorang sahaja ke yang buat AV sana? pfft!

    Kesimpulan.
    Aku tumpang marah juga.
    Tumpang nak maki.
    Tumpang geleng kepala, malu sendiri.

    March 14, 2011 at 8:47 pm

    • 1-Aku konvo dulu, dia yang bagi sijil, dia yang bagi ucapan. Memang beza sangat dengan ucapan dia dulu pasal Jepun.
      2-Sekarang baru aku nampak bagaimana media di Malaysia menyampaikan berita tentang isu luar negara. Dia pandang dari perspektif mana pon aku tak tahu.
      3-Kat sini lagi ramai yg fofular dari ozawa tu. Ramai lagi yg penting dari dia. Tapi kenapa ozawa? Editor kosmo kantoi di situ.

      Lepas ni pergi kelas aku nak pakai topeng Ultraman. Kalau org tanya rakyat mana, aku ckp asia tenggara.

      March 14, 2011 at 9:09 pm

      • nadz

        ntah bg ak… ape yg ko ckp mmg btol…

        ape yg rosmah ckp tue… die sbnanrnye xtaw paper…

        hmm… tp bg ak, ak sokong bab ko mare2 org nie especially pasal porni bodow tue….

        ak nk tny ko, tyme tsunami melanda Malaysia, kau ade…? Jepun ade tolong…? Ko ade bg duet bantuan tuk rakyat ko…?

        Bukan ape, nie lumrah kehidupan… kalo belajar sejarah ko akan faham nape org2 MELAYU dlm malaysia nie especially yg BIG BOS dkt atas tue kurang memberi bantuan kepada JEPUN. Ngat mcm mane JEPUN kelar org melayu…? Rogol gadis2 MELAYU…? Penggal kepala org2 kita semasa jajahan mereka….?

        ko bace la sejarah… ade baek nye ade buruknye tindakan mereka. Mmg sedih dgn keadaan di JEPUN, tp ko menyalahkan seratus peratus pd kerajaan MALAYSIA… kalo ko benci n xsuke kerajaan MALAYSIA, xape… tp sedar la… mase ko xpunyai ILMU di DADA… ko tunduk mendengar kata GURU di sekolah…kalo bkn kerajaan MALAYSIA yg bg ko peluang belajar, sape lg yg nk bg ko peluang tue..

        Ak lahir di JEPUN… n ak taw mcm mane cara JEPUN.. ajaran KAMIKAZE tue sentiase diterap di mane2 institusi2 pengajian mahupun secara besar-besaran or kecil-kecilan… depends la…

        Ko sibuk dgn pandangan negara JEPUN…ko xheran plaks pandangan negara lain…? ape yg nk sibukkan pendapat org lain terhadap kiter..MALAYSIA hidup atas pendapat JEPUN ke…? setahu ak… selama pemerintahan TUN MAHATHIR, satu dunia hidup atas pendapat beliau… xbangga ke ko RAKYAT MALAYSIA ade pemimpin seperti itu… jepun mungkin maju, tp aman ke…?

        Bg ak, yg bodoh xkan mengaku dirinye bodoh… tp yg pandai akan sentiase mengaku dirinya BODOH… ko pkir b4 ape yg ko ckp pasal kerajaan MALAYSIA…

        March 16, 2011 at 6:24 pm

      • Meow. Terima kasih atas komen cik nadz.
        Ya, ketika tsunami melanda Malaysia dulu aku ada di Malaysia. tapi aku minta maaf kerana tak banyak yang aku ingat tentang peristiwa itu. jepun ada tolong atau tidak, aku tidak tahu. dan tak keterlaluan rasanya jika aku cakap aku ada sumbang sedikit sebab aku yakin cik nadz dan ramai pembaca turut sumbang bersama. kita sama-sama sayang malaysia.
        Ya, aku tak nafikan apa yang datuk nenek moyang mereka buat dahulu. Aku sentiasa ingat. Dan golongan tua di sini juga ada yang ingat Jepun pernah menjajah Malaysia. Dan mereka tidak segan silu memohon maaf. Aku tak cakap apa-apa.
        Cik nadz, maaf jika ada salah faham. tapi saya langsung tak benci dengan kerajaan malaysia. malah saya bersyukur kerana saya di jepun ini kerana usaha kerajaan malaysia. maaf lagi sekali jika entri ini membuatkan anda berfikir sebegitu.
        Hari ini saya mengambil berat dengan pandangan jepun sebab hari ini saya berada di bumi jepun. saya nak membawa imej baik malaysia kepada orang jepun sebab saya sayang malaysia. ramai orang jepun, sensei saya khususnya memuji dr mahathir atas kepimpinan beliau. jadi tak salah jika saya ingin mempertahankan imej baik beliau dan negara kita.
        Peace!

        March 16, 2011 at 8:37 pm

    • dx

      Rosmah mmg mcm tu.
      Bukak youtube pastu cari rosmah perempuan puaka kalau xsilap aku.
      korang bole tgk jht xjht rosmah ni.
      no wonder mulut dia cmtu.

      March 20, 2011 at 4:40 pm

  2. kecewa dengan reaksi segelintir rakyat malaysia yang x sensitif.

    paper2 berbahasa melayu kurang berkualiti. maken lama maken menjadi-jadi. berita2 pun asyik dihiperbolakan. janji paper laris mcm pisang goreng. sigh.

    psal istri pm tuh, mmg x terkata apa lah. seorg pemimpin bercakap mcm tuh. bercakap main ikut sedap mulut. not based on facts. serius memalukan.
    ‘Kelalaian negara Jepun melaksanakan pembangunan mesra alam’.kononnya lah kan. just one basic thing.ask her. “kau buang sampah macam mana?” heh.
    gempa bumi dan tsunami. disebabkan pembangunan? apa kankeinya? mattaku wakannai. sigh.

    btw, senpai, kiotsuketene🙂

    March 15, 2011 at 2:20 am

    • ya, tapi saya yakin masih ada rakyat malaysia yang sensitif pasal isu ini.

      sekarang ini rasa rugi sangat sebab tak dapat baca paper msia. teringin nak tahu apa lagi dusta dan putar belit yang media sampaikan kepada rakyat. hehe.

      semoga malaysia betul-betul belajar, bagaimana jepun menghadapi tragedi ini, dan bagaimana jepun berusaha untuk bangun semula.

      btw, selamat fly ke nihon~makan kfc kat msia puas2 taw. haha

      March 15, 2011 at 10:30 am

    • ijam

      rosmah nie spatutnye xda hak pn nak bersuara m’wakili kerajaan coz she is nothing…die berckap berdasarkan logik bukan fakta…setakat isteri PM jek…penah ke korang dengar or tgk kat tv isteri PM negara2 lain msuk cmpur urusan pentadbiran negara…masa PM kite datuk sri najib kena demam and cuti beberapa ari rosmah cakap dia akan ambil alih tugas suami die…dah tu ape guna timbalan perdna mentri tu…

      March 17, 2011 at 4:24 am

  3. Setuju, amat setuju.

    Saya cadangkan, kalau member tanya, jawab je

    “Only bacause I’m a Malaysian does not mean I agree to what the so-called leaders have to say. Because hey, we are humans – born clever, never better but can sometimes be..well, a bit lower than the average people – and I’m not talking politics – I’m talking facts about those individuals who likes humiliating their own country”

    That’s how I’d answer, anyway. :]

    PS: Thanks for posting. Tak tahu menahu pasal berita harian and all that sbb kat UK atm.

    March 15, 2011 at 4:34 am

    • Terima kasih cik nabihah atas jawapan itu.
      “I’m talking facts about those individuals who likes humiliating their own country”
      Saya suka ayat itu. Memang kena dengan hal ini.

      Sama juga di sini. Susah nak baca berita sebijik dalam paper. Baca online tak dapat berita penuh. Dapat tahu ni pon lambat sikit.

      Take care di UK.

      March 15, 2011 at 10:33 am

  4. orked

    surat khabar kita mmg begitu. padahal kita bkn kisah pun tentang maria ozawa. pasal kartun tuh mmg kecewa.

    March 15, 2011 at 10:33 am

    • Ya, pedulik apa dengan maria ozawa. Keselamatan PM jepun, Kan Naoto lebih wajar dilaporkan.
      Semoga esok lusa takde pulak kartun kamen rider membelah tsunami.

      March 15, 2011 at 10:42 am

  5. 1.oke, er…bole x klo aku ckp, Rosmah tuh ckp cm xtau pape jer -.-”

    kerajaan mesia nk bg duit gunakn brg mesra alam?taun bila la gamaknya -.-”

    2. **spechless~

    3.kahkahkah..boleh tak aku nk tnya, si bodoh mana yg g lapor kn sal maria ozawa tuh?

    bodoh nk matik!

    fine, aku rasa tuh msti stok donlod smua movee maria ozawa -.-”

    p/s :: mereka memalukn dan menunjukkn pemikiran rakyat mesia yg…

    March 15, 2011 at 5:07 pm

    • yup. bagi aku, hal ini sungguh memalukan. aku setuju dengan aku. isu ini menunjukkan tahp pemikiran rakyat malaysia. semoga ada sidang memohon maaf secara rasmi agar hubungan malaysia-jepun tidak terjejas. peace~

      March 15, 2011 at 7:11 pm

  6. p/s :: aku xterror la sal wp ni…cmne nk folo blog ko tnpa men rss?

    March 15, 2011 at 6:16 pm

    • hehe. trimas banyak-banyak. meh follow ikut twitter kalau taknak rss.
      twitter.com/clumzycaffein

      March 15, 2011 at 7:13 pm

  7. http://saifulislam.com/9430

    sedikit perkongsian dari Blog Ustaz saiful..

    perkara ini mmg betul2 memalukan…
    KERANA MULUT BADAN BINASA~~

    March 15, 2011 at 6:22 pm

  8. Terima kasih atas perkongsian berilmu itu.

    Walaupun malu, semoga ‘malapetaka’ ini menjadi ‘pengajaran’ buat kita semua.

    Kali ini peribahasa itu berubah sedikit: kerana SATU mulut, SEMUA badan binasa.

    March 15, 2011 at 7:16 pm

  9. nemo

    sgt memalukn !!!…adakah mereka xde rasa prihatin or any sensitiviti…tlglah..pkir b4 ckp.rse cm tetbe xmo ngaku die tu org msia je..adehh..did she deserved to be called First Lady of Msia??? Najib bwk2 pujuk bini jaga cucu je lah kat umah..simpati ngan najib..uhuhuh…rse mrh shingga xterkata dah..yg kosmo pon g sebok sal maria ozawa asl lah..laki kat dunia ni akn mati ke klu die mati?ke nk berkabung utk die skali..adehh…amek berat ttg bnde yg lgsong xperlu utk diambil tahu….yg sorg kurg prihatin yg sorg lg tlbey prihatin..nice combination! T_T

    March 15, 2011 at 7:41 pm

    • “yg sorg kurg prihatin yg sorg lg tlbey prihatin”

      thats the phrase i was looking for! thank you nemo! cute name~

      nampaknya masih ada yang masih tak boleh bezakan yang mana priority, yang mana tidak. berita tentang ozawa menunjukkan tahap kesungguhan media menjalankan tugas menyampaikan info kepada rakyat malaysia.

      mungkinkah selama ini berita yang kita baca setiap hari adalah berita yang kurang penting? Jika ya, apa isu penting yang wajar di sebarkan kepada rakyat? hanya media yang tahu.

      trimas atas perkongsian ilmiah cik nemo. really appreciate your comment

      March 15, 2011 at 7:56 pm

      • Rakyatmalu

        Ini mmg isu di sini. Rakyat kita mmg kurang prihatin atau langsung tiada prihatin. Aku rasa kadangkala mrk overlook isu yg penting mungkin kerana incompeten atau plain stupid. Dlm akhbar harian ataupun politician sometimes isu yg diheboh-hebohkan langsung tak menangani masalah yg kami sedang hadapi. Contoh – kemalangan bas. Kata mrk bas tak berkualiti. So saman the bus company. Tapi saya hairan knp isu pemandu tdk dibincang. Pertama kita kekurangan pemandu, kedua mrk underpaid ketiga mrk keletihan dan bnyk yg rely on drugs to stay awake. Pasal tu la. We need smarter ppl to run the ctry. Bukan cam “first lady” kita yg ckp bukan bukan. Really reflects on malaysians n our incompetence. Malu. BH ngan kosmo kalau takda benda baik utk dilaporkan tak payah susah susah fikir. Kalau rasa kurang pandai bacalah buku biar menimba ilmu. This is my advice.

        March 16, 2011 at 9:53 am

      • Meow. Thank you rakyatmalu. And your advice is right. Thank you again for that advice. “Kalau rasa kurang pandai bacalah buku biar menimba ilmu.” People, and me, please remember this phrase. You are saving your life if you read a lot.
        Kemalangan bas. Aku hampir lupa isu tu.
        Semoga kita semua lebih berhati-hati pada masa akan datang, dan belajar dari kesilapan sekarang.
        Terima kasih atas peringatan rakyatmalu. Peace

        March 16, 2011 at 10:29 am

  10. joepng

    ko jgn nk kencing la..rosmah tu kata tsunami tu berlaku adalah salah satu dr kelalaian manusia dlm mentadbir source…ala..agak2 la nk burukan kerajaan pon..damn la manusia cam korang nih..

    March 15, 2011 at 8:04 pm

    • meow. ya, itu rosmah kata. bukan aku yang kata.

      dan aku setuju dengan joepng juga. aku tak suka memburukkan kerajaan. dan aku tak salahkan kerajaan dalam isu ini.

      semoga kita semua belajar dari kesilapan hari ini untuk menjadi lebih baik pada hari esok.

      March 15, 2011 at 8:17 pm

    • prof sen tap hatemanak

      amboih.. sedapnye bhase… hurm cik joepng.. ini bukan isu salah government ke tak.. rosmah tu bknnye de jwatan dlm government pn.. so watpe la nk slahkan government? ini salah die sndiri.. sebagai org die tak patutla ckp cmtu.. ade ke gempa bumi dgn tsunami de kaitan dgn pembangunan mesra alam.. agak2la nk ckp dpn tv pn.. klu die nk ckp blkg2 takpela.. adeh.. klu da nmenye bencana dah ditentukan oleh Allah nk buat ape lagi…

      wlapun tak pnah pegi jepun tp tau la jepun tu negara pembersih.. tau jugak la mcm mne government dorg tu take care psl isu2 alam ni.. malaysia… blum smp tahap kemajuan jepun lg kot psl isu2 alam sekitar ni.. then klu da mcm tu lepas ni malaysia pulak yg kene tsunami ke?? erk! omaigod.. marila kite cepat2 start jgn buang smpah merata2, jgn tebang hutan, jgn buat pembakaran terbuka, start recycling cepat2! klu tak nnt kne tsunami… -.-“

      March 16, 2011 at 2:53 pm

      • prof sen tap hatemanak? wow! a big fan of afdlin. just like me. haha.
        maafkan saya jika penggunaan bahasa yang kasar mengurangkan selera pembaca. harap berlaku kat entri kali ini saja. hehe.
        ya, jepun negara yang bersih. dan malaysia belum sampai tahap jepun, tetapi usaha ke arah itu masih diteruskan. diharap agar malaysia boleh maju dengan arus yang sama dengan negara jepun.
        semoga malaysia tak dilanda tsunami. insyaAllah.
        peace!

        March 16, 2011 at 3:23 pm

  11. dee

    betol22…first orang yang akn kene adelah rkyat mlysia kat sane..n mcm ne pelaburan msia lpas nih..impact kt negara dan mcm22 lg..1st tggjwb kpd agama..dna negara..tggjwb tu mcm dah xde..!!~~

    March 15, 2011 at 8:06 pm

    • ya. berita ini sudah sampai ke telinga orang jepun. dan alhamdulillah sebab tak semua memberikan respon negatif. mereka masih ada sense of humour. tetapi kita juga tak boleh abaikan pendapat negatif mereka.

      aku sokong cakap dee. harap kejadian ini tak memberi impak kepada pelaburan msia di jepun. semoga kita semua menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan lebih berhati-hati selepas ini.

      trimas dee atas peringatan buat kita semua. peace

      March 15, 2011 at 8:22 pm

  12. huh…………………
    bile bercakap tanpa ilmu,
    berkarya tanpa ilmu,
    inilah jadinye…
    semoga kite terhindar dari melakukannya..

    saya mendoakan keselamatan semua rakyat jepun..
    semua ini kuasa Allah…Dia maha mengetahui dan berkuasa…

    setiap perkara ade hikmahnye…

    Inilah yang berlaku dalam parti politik kita.. Dah tua masih lagi nak memimpin.. Bila ada masalah, langsung tak boleh bertindak.. (Credit for Pak Jabit HKLBR)
    sabo je la..:)

    March 15, 2011 at 8:23 pm

    • terima kasih atas ingatan la jieja. semoga kita semua sama-sama terhindar dari melakukannya

      terima kasih atas doa anda. semoga keselamatan rakyat jepun dan sudah semestinya rakyat msia terjamin

      hehe. i shall speak nothing about politics, but i think we have something in common. peace😀

      March 15, 2011 at 8:28 pm

  13. nemo

    oke..mntk maaf if statemnt sal FLOM itu agk cm kasar kn…kat cni bkn lah nk pro kjaan or pro spe2…seyes xde niat lgsong…
    just wondering…bkn ke kejadian gempa bumi dsbkn 2 bnde je..1 dsbkn pergrkn plate tektonik..n 1 lg dsbkn..ltupn gng brapi..dantsunami ini adlh hasil drp gempa bumi…dan ia de kaitan eyh ngan sources??
    maaf jika tersilap kata lg…=))

    tuan punya blog>> most welcome!😀

    March 15, 2011 at 8:56 pm

    • betul cakap cik nemo. dua itu adalah punca berlaku gempa bumi, dan boleh membawa kepada tsunami. dan saya pon tak jumpa lagi apa kaitan dengan sources. mari kita semua fikir sama-sama.

      thank you again cik nemo!

      March 15, 2011 at 9:47 pm

  14. hahahah…..pelik kan bukan ker malaysia nih buat dasar pandang ketimur dimana negara jepun dijadikan contoh..kenapa pula nak ckp mcm tuh lak..mcm mana nih first lady malaysia leh ckp mcm tuh kan…dia tak pk buruk baik kot dari apa yang dia ckp tuh…eshhhhh terlajak perahu blh diundur..terlajak kata…tanggung lah sendiri… saya turut risau…esh esh tak patottttt…

    apa pun saya sangat bersimpati atas apa yang negara jepun alami sekarang semoga jepun kembali pulih dengan cepat…

    dulukan pernah jepun jatuh….tapi dalam masa yang singkat jepun naik sehingga menjadi contoh kepada negara-negara lain termasuk Malaysia…

    March 15, 2011 at 9:10 pm

    • ya. mungkin dia lupa, atau buat-buat lupa. inilah masa yang kita patut tengok jepun. inilah saat penting yang kita boleh contohi.

      kita kena belajar bagaimana jepun menangani masalah gempa bumi, bagaimana jepun menyelesaikan masalah radioaktif, masalah kekurangan bekalan, dan bagaimana jepun masih kuat untuk bangun dari kemusnahan ini.

      betul cakap hasma mustapha, semoga jepun kembali pulih dengan cepat.

      aku yakin, korang pasti akan terkejut secepat mana jepun mampu bangun semula. peace~

      March 15, 2011 at 9:31 pm

  15. kosmo mengenalkan saya yang berakal suci murni ni dgn maria ozawa..T_T

    rosmah memang dah tak dapat diselamatkan..-_-” anta jepun buat tutup lobang loji nuklear yg boco je..jgn jadi manusia tak berguna sepanjang kehidupan sudah laa….

    March 15, 2011 at 9:22 pm

    • haha. jangan risau cik myra. lupakan ozawa. minda anda sentiasa suci murni selagi tidak memikirkan nama itu. kekalkan minda yang sihat~

      ya, kita cuba hantar dia ke jepun ini. dan mungkin ada pula manga rosmah lari dikejar tsunami dalam akhbar jepun. hehe.

      semoga kita semua menjadi manusia yang berguna sesama kita. meow~

      March 15, 2011 at 9:27 pm

  16. tuan blog…

    saya pom ase camtu gak…macam2 betul manusia ni.

    semoga rakyat jepun cepat pulih. tiap kali tengok gmbo kat jepun.rase sebak je kat hati ni.

    dan take care tuan blog…

    March 15, 2011 at 10:02 pm

    • terima kasih cikDa, tuan blog duniabarucikda.

      semoga kita sama-sama dapat lihat jepun bangun semula. rakyat jepun sangat memerlukan sokongan dari seluruh dunia sekarang ini. kesedihan dan kesusahan mereka wajar kita kongsi bersama.

      terima kasih lagi sekali, take care juga cikDa.

      March 15, 2011 at 10:12 pm

  17. manusia biasa

    Xtaw plak rosmah ni xpenah lalai nak amek berat pasal alam sekitar. yang aku nampak die ni amek berat pasal ” Halalkan zina, haramkan buang anak” je.

    March 15, 2011 at 10:21 pm

    • Belum terlewat untuk tahu. Boleh tambah dalam list amek berat tu.
      Kemudian kita sama-sama ambil pengajaran. Kerana kita semua manusia biasa. Peace.

      March 15, 2011 at 10:40 pm

  18. Ariff

    1- No comment..

    2- Bro, bkn ko sorang je marah, aku yg dok kat malaysia ni malu & marah giler bile benda ni berlaku.

    3- Editor Kosmo tu wat kantoi diri sendiri je. Ape la..kuat sgt tgk porn tue.

    March 15, 2011 at 11:09 pm

    • 1-Meow
      2-Trimas kerana melahirkan perasaan terhadap isu ini.
      3-Ya. Dia kantoi di situ. Penulis join kantoi sekali.

      Peace~

      March 15, 2011 at 11:20 pm

      • badangterdodoi

        maaf de klu bnda yg ak kta ni slah..
        dlam clip vid tu… x de pon die sbut psal ‘Kelalaian negara Jepun melaksanakan pembangunan mesra alam‘ mcm ko kta… yg ak dgar ckap camtu ialah jruckap brta tu kaann…. ko pun tau.. brta tv ni pon diorg yg wat text konon2 nak power tuk bg pdas didengar..
        so.. my point is tht sttment is not from her…
        walaoweii…. agak2 r nak bengang ngan spe2…
        dahtu plak.. bkan men kuang ajar plak u state her as ‘kau’..?
        x bljar adap bhasa ke time ko kat msia dlu…
        adoyai…
        yg BH n kosmo tu.. ak x kesah sgt… sbb mmg diorg slah..
        bkan ak nak mrah ke ape.. tp… klu nk wat statement tu.. biar brpada2.. n investigate 1st…. got solid evidence… nahh.. do wat u want…

        sori er klu apa ak kta ni slah.. wakaka.. peace…

        March 16, 2011 at 1:14 am

      • nope. jangan risau badangterdodoi. perbincangan itu satu benda yang sihat. aku sukakan perbincangan.

        ya, jurucakap itu yang cakap! anda bijak kerana anda nampak satu lagi masalah besar yang biasanya orang nampak tak besar. hehe.

        dan saya minta maaf sebab buat pembaca salah anggap. ‘kau’ bukan merujuk kepada Rosmah Mansor sahaja. tetapi juga merujuk kepada jurucakap berita, kartunis, editor, pihak media, siapa-siapa yang berkenaan, dan mungkin kepada pembaca sendiri.

        seperti yang aku katakan pada permulaan entri, aku menulis dalam keadaan marah. dan aku katakan pada notakaki entri, aku minta maaf kerana penggunaan bahasa dan kosa kata yang kasar.

        aku blogger baru. setahun jagung. terimas kasih atas teguran. aku suka ditegur. peace~

        March 16, 2011 at 1:57 am

  19. aji

    kita dipelopori oleh org2 yg bodoh..no wonder.. typical malay kan mmg camtu

    March 16, 2011 at 12:24 am

    • semoga kita tidak mengikut jejak langkah mereka. peace~

      March 16, 2011 at 12:44 am

  20. hasruleffendi

    thanks for your information…
    someone who talking with their own ass will be like her.. maybe my word is “agak haram”.. but that is the perfect word.. bila diletakkan akal di belakang, dan nafsu di depan, itu la yang berlaku. nafsu untuk menaikkan nama. when she good, she is very good, like an angel. but human changed.. BTW, thanks again clumsykaffein..

    March 16, 2011 at 12:33 am

    • Yup. True. Very true.
      “when she good, she is very good, like an angel. but human changed”
      love that phrase. and you are right. human changed. and that include me.

      Thank you very much to for putting your effort reading my blog. I really appreciate your comment.

      March 16, 2011 at 12:50 am

  21. hasruleffendi

    i subscribed too.. dont worry, dah lame tak jalankan keje blogwalker nie.. skali skale.. this is my facebook, bob_hasrul89@yahoo.com. add me if u dont mind.. sbb kadang2 saye tergerak hati untuk baca komen awk, atas dasar perbincangan yang mencapah minda kita, sebagai manusia yang berakal tipikal, agak susah untuk membuka minda sebab influence dari environment yang mendesak untuk jadi camtu..

    March 16, 2011 at 12:55 am

    • hasruleffendi, i am honored to have you as my reader. thank you very much!

      kita berdiri atas trek yang sama nampaknya. saya setuju, memang sukar untuk membuka minda secara drastik, tetapi saya percaya langkah pertama bermula dengan perbincangan dan perkongsian idea.

      terima kasih lagi sekali hasruleffendi!

      March 16, 2011 at 1:39 am

  22. ira

    uh..aq pon cam malu lak tetibe..
    sbb bgi aku..ni semua takdir Allah kalau DIA nak turunkan bala kat mne2 pon yg DIA kehendaki…em,,
    sape kite untuk prsoalkn …

    March 16, 2011 at 1:01 am

    • Yes. Kita tak patut soalkan kenapa jepun? kenapa gempa bumi? kita patut fikirkan apa yang kita mampu buat untuk meringankan beban jepun sekarang ini.

      Dan yang penting, kembalikan semuanya kepada Allah. Terima kasih Ira kerana mengingatkan.😄

      March 16, 2011 at 1:27 am

  23. tu la pasal..
    org yg tak kenal maria ozawa tu pun, tetibe boleh tau pulak pasal die. .=,=
    lg lg pasal rosmah tu.. adoih..
    kiciwe !

    March 16, 2011 at 1:13 am

    • yup. kesian kepada yang jadi kenal kepada ozawa. anda patut lupakan. and i assure all malaysian out there, ozawa doesn’t play any significant roll in malaysian life. just forget about her.

      aku juga kiciwe!

      peace~

      March 16, 2011 at 1:44 am

  24. asyraf

    Jangan perlekeh jepun!!!!!tgk dia bt krete je dh tau…bintang porno???macamla malaysia dh bersih sgt…..blh plak la ckp mcm tu…..tgkla dlm beberapa bulan lagi kita tgk jepun selesaikan mslh bencana alam ni….mereka akan trus berfikir untuk membangun itu yang kita akan contohi……yang memberi statement tu nti kena muka sendiri…ada ke yang dia bt dipergunakan rakyat malaysia?kamera?dari jepun….nape bkn malaysia…sedor2 la klau nk ckp tu

    March 16, 2011 at 1:15 am

    • ya. setuju dengan asyraf. banyak yang malaysia boleh belajar dari jepun. terutamanya sekarang ini. jepun sedang mengatasi krisis gempa bumi ini sedikit demi sedikit. dan kesannya dapat lihat jelas.
      Jom kita jadi manusia yang menyokong sesama sendiri. Peace~

      March 16, 2011 at 1:23 am

  25. the worse part sekarang nie adalah KERAjaan Malaysia tgh risau pasal ekonomi merudum disebabkan saham utama di jepun dah jatuh..peniaga2 dah set nak naikkan harga barang..e2 yg diorg sibukkan..bukannya nak pk cmne nak selamatkan rakyat malaysia kt sana or mcm mana nak tlg org jepun bgun semula…
    malu ngan RM…video 2 dah disiarkan kt CNN…nmpak mcm RM xpenah pg sekolah…dah la dia yg berlebih2 bercakap mengalahkan PM…xpaham xpaham…

    March 16, 2011 at 1:25 am

    • Oh. Terima kasih atas info itu. aku tak tahu sebelum ini. Tak salah untuk kerajaan risau tentang ekonomi sebab ekonomi juga penting. Tetapi aku setuju dengan oya zuraini. Teringin juga melihat usaha malaysia untuk membantu jepun bangun semula.
      Dan usah terlalu risau dengan keselamatan rakyat msia di sini kerana aku yakin kerajaan jepun dan orang jepun sendiri berusaha keras untuk membantu mangsa, walaupun rakyat asing. Walaubagaimanapun, terima kasih kerana mengambil berat dengan nasib rakyat msia di jepun ini. Aku hargai sangat.

      March 16, 2011 at 2:05 am

  26. ye stuju sgat dgan ko..
    mereka tidak tahu dan tidak ada pengetahuan dalam bidang yg mereka nak komen2..

    dan media kat malaysia ni bukan betol pon..sumer cerita boleh dikatakan banyak tokok tambah..hanya nak menarikkan publisiti ahkbar.

    March 16, 2011 at 2:07 am

    • trimas shidi atas komen anda.
      semoga kita semua memperbaik diri kita setiap hari dengan menambah pengetahuan.
      nampaknya kita sama-sama sudah tahu bagaimana media menjual akhbar dengan cara menjual cerita.
      hehe😄 peace~

      March 16, 2011 at 3:27 am

  27. BC

    Hi,

    Saya setuju dengan anda. Saya berasa bangga kerana mempunyai rakyat Malaysia seperti anda yang menekankan kebenaran.

    March 16, 2011 at 2:42 am

    • Hi. Terima kasih BC. Sebenarnya saya masih memerlukan tunjuk ajar. Terima kasih kagi sekali

      March 16, 2011 at 3:02 am

  28. seri siang

    ada org berfikir sebaliknya ttg isu ni…cube cek this link…

    http://bedaduz2.blogspot.com/2011/03/berita-harian-how-malaysians.html

    March 16, 2011 at 3:03 am

    • wow. terima kasih seri siang kerana berkongsi.
      glad to read something that different from my point of view. seeing things from another perspective makes you see clearer.
      trimas lagi sekali!

      March 16, 2011 at 3:23 am

  29. kakitgkciterjepun

    salam.
    just want to say even aku ni pmnt no.1 citer2 drama2 jepun pun, the 1st thing bile tsunami ni tjadi aku xpikir plak psl plakon2 kt sne..
    it was clearly amaran n peringatan dr Allah..
    yes bnda ni blaku bile prgerakan bla3 pe sumer tuh tp kalo Allah xsyg hambanya konfem Allah x bg tanda2 akhir zaman mcm ni..
    yg psl paper malaysia tu wat malu je,aku yg kt uk ni pon da ade org tny kut..huu😦
    but whatever it is,dun blame each other..
    “dihalakan jari telunjuk kpd org lain itu tanda keangkuhan,tp 3 jari menuding jari ke diri sndiri itu tanda kebodohan”
    😀

    March 16, 2011 at 3:51 am

    • salam.
      trimas kakitgkciterjepun! ya, ini semua peringatan untuk kita semua. semoga kita tidak tergolong dalam golongan yang lalai.
      wow. nampaknya ada yang sudah ditanya di UK. di jepun belum lagi. harap diorang tak tanya la. haha.
      but i agree with you. don’t blame each other. we should find a solution.
      trimas lagi sekali😄

      March 16, 2011 at 10:10 am

  30. stuju…!! ape yg penting sgt pasal miyabi tu..sibuk sgt je sume.nyampah..banyak mende lgi la nk risau..

    p/s : awk..wordpress mmg xleh nk follow ke?huhu

    March 16, 2011 at 4:27 am

    • trimas cik miera. apa yang penting sangat pasal miyabi? saya pun tak tahu. harap editor kosmo boleh jawab. hehe.
      hmm. ramai yang bertanya pasal follow ni. saya kurang familiar dengan blogspot. saya assume penggguna blogspot boleh follow blog satu sama lain? wordpress tak boleh kot.
      tapi tak apa, cik miera boleh bookmark, subscribe rss, atau follow twitter saya. trimas!

      March 16, 2011 at 10:16 am

  31. Sambal_Kerang

    Salam….

    kalau korg semua nak tahu…den yg student kat Malaysia nie pun malu tau…kadang2 den muak baca propaganda kerajaan dalam surat khabar…70% kandungan surat khabar kat sini memaparkan isu politik…lepas tu..ambik isu remeh, then besar2kn…canang satu negara…so tak ada manfaat pada sesiapa..untuk kepentingan orang perseorangan je…(kalau comment lebih2 kang kene tangkap plak,,,hehehehe)

    Pasal isu tsunami kat jepun pulak…den tak rasa ramai yg ambik tau pasal tu kat sini…alasan…jepun jauh…tak ada kene mengene ngan Malaysia…(ada member den cakap mcm tu)…tak patut..mmg tak patut…tp yg macam kosmo tu telebih tau la plak…hehehehehe~~

    den harap semua rakyat Malaysia kat jepun khasnya..ngan…rakyat jepun amnya…selamat…insyaAllah…

    March 16, 2011 at 4:27 am

    • Salam sambal kerang. sedap sungguh nama itu.
      nampaknya kita berkongsi pandangan yang sama. hehe. terima kasih kerana menjadi warga malaysia yang peka dengan isu semasa dan mengambil berat pasal jepun. harap lebih ramai rakyat malaysia yang seperti sambal kerang. inilah masanya untuk kita semua bangun, belajar, dan membantu.
      terima kasih juga atas doa sambal kerang. insyaAllah semuanya selamat.
      Peace & Love!

      March 16, 2011 at 10:20 am

  32. reen

    salam tuan punye blog..

    sy pun agak malu dan marah bile tengok pe yg terjadi..
    tp bile dipikir2 balik, ini la dunia akhir zaman kan..

    speechless tentang diorang..huhu..actually sy pun baru tau sape ozawa tu..

    pe2 pun, smga rakyat jepun dan org2 malaysia di jepun termasuk tuan punya blog sntiasa di lindungi Allah..sy yakin rakyat jepun akan bangun semula lebih cepat dr yg kite sangkakan..(^_^)

    March 16, 2011 at 10:31 am

    • salam cik reen. ya, ada yang marah, ada yang malu. tapi itu bagus. menunjukkan kita manusia yang masih mempunyai hati dan perasaan.
      uiks. lupakan tentang ozawa cik reen. sebelum ke jepun dulu pon saya tak tahu ozawa itu siapa. kemudian lupa tentang dia, dan baru baru ini teringat semula. angkara akhbar kosmo. tak mengapa, mari kita sama-sama lupakan tentang ozawa. huhu
      terima kasih atas doa dan sokongan reen. saya juga yakin jepun bakal bangun semula dengan cepat.
      terima kasih lagi sekali. peace~

      March 16, 2011 at 10:48 am

  33. Salam haziq….

    Nmpknya entri ko yg kali ni dpt sokonga ramai org…evn kwn2 aku pun de yg link kan kt FB…

    Btw, bl aku bc smlm, can’t deny tht i do agree ’bout this…

    Aku jg prnh mengalami situasi ni…

    Parents kt M’sia ckp la berita M’sia ckp itu..ckp ini…then tunggu pnya tunggu, satu bnda pun xbtl sgt…sampailah ke evakuasi…

    samp satu thp kita muak dgn berita2 kt negara sendiri (pelik kan)…

    best lg tgk berita kt BBC, CNN sumer…

    apa2 pun…
    stay strong yep classmate😉

    kitorg kt sini sentiasa doakan kslmtn sumer org, di kwsn bnjr, gempa, tsunami, riot…..

    peluang skali seumur hidup utk merasa semua pglmn ni…

    March 16, 2011 at 12:28 pm

    • Salam fatin. Terima kasih atas sokongan semua. Walaupun entri kali ini kurang sedap nada bacaannya.
      Nampaknya aku jugak bakal rasa apa yang kau rasa dulu. Cuma harap keadaan tak menjadi lebih teruk lepas ni.
      Sekarang belum rasa muak. Tapi mungkin esok atau lasa, siapa tahu. Haha.
      Trimas banyak2 fatin. Terima kasih atas doa semua.
      Being strong is hard. Staying strong is harder. But never stop trying will make it easy. Hehe.
      Take care ~

      March 16, 2011 at 1:00 pm

  34. noona

    si FOLM, fizz fairuz n BH tu memg sekali la tu…same2 sengal…malu aku nk tengok video tu…

    March 16, 2011 at 12:41 pm

    • uiks. ada info baru nampaknya cari cik noona. terima kasih!
      ada apa dengan fizz fairuz? care to share with us?

      March 16, 2011 at 1:02 pm

  35. aku pun tak paham dorang ni tak pkir seblum bercakap..ada satu lagi ko bleh hightlightkan, yg psl sorg artis buat status psl ni jgk😉 haa..fizz fairus la dlm twitter dia

    March 16, 2011 at 2:37 pm

    • meow~ wow. trimas kepada haziqah auni kerana berkongsi. hehe. saya tak tahu pulak. trimas sebab bagitaw.
      mungkin dia ingin bergurau. tetapi gurauan itu jadi tak kelakar apabila ribuan rakyat jepun meninggal dan hilang.
      terima kasih kerana berkongsi

      March 16, 2011 at 3:14 pm

  36. Erina Dania bt Azmi

    malysia kini cam 2 la….
    xalert langsung sensitiviti mereka2………….

    March 16, 2011 at 2:46 pm

    • Ya, saya setuju. Tetapi saya juga bersyukur juga kerana masih ada yang sensitif dan prihatin seperti erina dania. terima kasih!

      March 16, 2011 at 3:15 pm

  37. aisyah

    anyway I really agree with u..
    even im just local uni.. but actually our uni is currently move foward being an eco uni and it all with the collaboration with japan eg; osaka and etc. what rosmah says is something not really good and nice to hear.
    i just keep thinking if it happens here in Malaysia…
    so hopefully u guy Malaysian student in Japan will survive there and its ur luck to experience this moment..
    gud luck.. we all here pray for good…

    March 16, 2011 at 2:52 pm

    • thank you very much aisyah. it is good to hear that malaysia universities are making effort! what a relief.
      Yup. What Rosmah said wasn’t very nice. But i hope what she said doesn’t effect your effort on makinh malaysia a green county! Good for you!
      Thank you for you prayers. Peace~

      March 16, 2011 at 3:19 pm

  38. hannan

    xsume org setuju mcm 2.. rakyat jepun bleh menerima dgn +ve.. bukan nak menangkan sape2.. just nak share.. rasenye rosmah mansor pun xde mention name jepun dlm vdeo 2.. cuba tengok komen org jepun

    http://kyo9.blogspot.com/2011/03/reaksi-jpon-terhadap-kartun-tsunami.html

    March 16, 2011 at 3:07 pm

    • Ya. Itu yang buat saya lega sangat. Tak semua orang jepun ambil negatif terhadap isu ini. Semoga kita semua dan saya sendiri khususnya boleh belajar sesuatu dari perkara ini.
      Dan terima kasih hannan kerana berkongsi. Peace!

      March 16, 2011 at 3:26 pm

  39. Mr. Naidu

    kenapa la rosmah nie bodoh sangat? bodoh sampai teramat bodoh.. kalau tak tau pasal benda benda nie baik dia tutup mulut bodoh die tu.. berita harian tu kepunyaan kerajaan kan? dah la isu interlok pun mereka bodoh sekarang isu nyawa pun depa bodoh.. bodoh nak mampus.. tu la.. dalam parlimen yang duduk atas bangku semuanya sama sama bodoh.. bodoh punya kartunis.. aku nak mamat bodoh tu tengok comment nie! maria ozawa yang ko nak paparkan daripada beribu2x yang meninggal dunia.. bodoh.. aku rasa negara kita lagi maju kot kalau kita masih lagi dalam gengaman BRITISH!

    March 16, 2011 at 4:03 pm

    • trimas mr naidu kerana mengekspresikan perasaan dalam komen ini. nampaknya masih ada yang rage dengan isu ini. mari kita salurkan rage kita di saluran yang betul. yeah! peace~

      March 16, 2011 at 4:46 pm

  40. jacx-cruzx

    1 – dah tengok video tu, takder plak sebut jepun..
    2 – pendapat aku ialah ianya adalah humor pelukis cuma di siarkan tak kena dengan masanya… kat sini pun ramai jugak yang buat lawak bodoh macam tuh.. cuma tak disiarkan oleh surat khabar mana-mana pun.. even budak-budak 7-10 tahun pun buat lawak macam tuh.. so adakah pemikiran budak-budak umur 07-10 tahun nih mencerminkan pemikiran “rakyat malaysia”?
    3 – Pasal “Miyabi” ni, aku rasa editor tu cuma nak menghangatkan jualan surat khabar jer.. dan aper yang di laporkan adalah betul.. sila refer twitter miyabi untuk tengok ramai tak orang komen tanya pasal dia.. dan boleh jumpa lawak-lawak pasal status miyabi kat internet nih…

    cuma aku nak tegur sikit.. kalau nak buat ayat nak komen ker, aper ker.. sila spesifik sikit.. kalau “segelintir rakyat malaysia”, sila taip macam tu jugak, jangan taip “rakyat malaysia”… ok.. sebab kalau “rakyat malaysia” jer.. termasuk lah korang nih.. jadi kalau ayat “isu ini menunjukkan tahp pemikiran rakyat malaysia..”.. kalau korang maksudkan sebagai contoh “tak matang”.. maknanya korang sekali pun tak matang…

    sila hati-hati yek..

    March 16, 2011 at 4:13 pm

    • Terima kasih jacx-cruzx. Inilah yang dikatakan komen yang membina. Aku suka.
      1-Ya. Siapa makan cili dia tersa pedasnya. Aku tinggal di jepun, dan aku terasa bahangnya. Aku sensitif taw. Sedikit terasa dengan penyataan Rosmah dan pemberita.
      2-Ya, aku juga berpendapat seperti kau. mereka ingin meletakkan sedikit humor untuk menceriakan keadaan. malah ada kartunis di asia tenggara yang juga melukis kartun yang lebih teruk dari ultraman dikejar ombak. tetapi ramai tak tahu. dan betul cakap jacx-cruzx, kartun ini disiarkan tak kena dengan masanya. dan itulah menjadi sebab kemarahan aku.
      3-Aku hanya risau apa yang akan kita jawab bila budak-budak yang baru belajar membaca bertanya perihal porno, dan ozawa. Apa nak jawab bila ditanya mereka? Aku tiada jawapan lagi.

      Okeh! Trimas jacx-cruzx atas teguran anda. Aku akan lebih berhati-hati dalam penyusunan kata dan pemilihan frasa. Terima kasih. Peace!

      March 16, 2011 at 5:01 pm

  41. Sedih, malu dan rase down sgt dgn rosmah.. tapi apabila bace balik tweet pasal orang jepun.. rase kagum dan rase sgt2 bangga dengan mereka. Sesungguhnya mereka sgtlah hebat..

    Lets read Inspiring Tweets about Japanese, Earthquake, Tsunami and Great Nation

    March 16, 2011 at 4:23 pm

    • Yup. You know what i’m talking about right, TenangSudey. Memang kagum dengan mereka. Mereka insan hebat. Semoga beban mereka sekarang ini dapat diringankan.

      March 16, 2011 at 5:03 pm

  42. maria bukan ozawa

    aku sgt2 setuju dgn sesi luahan kau ni..nmpk sgt sstgh dri rakyat malaysia tak sensitif thadap isu bencana ni..salah satu sbb kita jarang ditimpa bencana..kita xpenah merasa kesusahan bila terkena bencana spt ngr jepun..ngr yg tltk di kwsn aktif gempa bumi itu smmgnya pd pdpt aku tabah dan mampu mengawal diri mereka..sampai skg aku respek dgn org2 jepun, even dlm keadaan tdesak utk mdptkn bekalan mknan dorg still bole beratur..smemangnya kita xkn jumpa kat negara lain yg mgalami krisis..smpai ada yg mati kena pijak..dan aku kecewa mgapa sgelintik rkyt msia yg mgatakn bencana ini adlh balasan kekejaman jepun yg lepas..kenapa pelu diungkit peristiwa bpuluh tahun yg dlu.ye, org2 yg bckp ni sgtlah bsifat patriotik dan celik sejarah tp pd masa yg sama buta isu semasa..ingtlh dlm2 ape2 hal,mslh dr segi eko, ngr kita tkena musibah ke jepun adlh antr ngr terawal yg mhulurkn bantuan..ingat jgk antara pyumbang utama dana untk PBB mbantu msyrakat dunia jgk dri Jepun..apa slhnya utk kali ini kita bsimpati dgn mereka bkn menunding jari thdp mrk.

    March 16, 2011 at 5:23 pm

    • terima kasih maria bukan ozawa?! Hehe.

      I hope everybody read your comment. And learn something from it. Because that is what i do. Aku setuju sangat dengan maria bukan ozawa. jepun tabah ketika ditimpa krisis ini, dan mereka gagah untuk bangun kembali.
      You are a wise thinker and thank you for dropping you comment. You are please to do so anytime! Peace~

      March 16, 2011 at 5:42 pm

  43. insan

    saya sgt bersetuju dgn semua komen2 korg. sy pn plik sbgnarnya dgn pemikiran rakyat m’sia ni. tp kbnykan semua org y berada level di atas kita (politician, mass media, n so on). sb tu sy xbersetuju dgn poltician m’sia. skrg pemikiran y memalukan diri tu dah menular ke rakyat. Sadis betol. Sy harap, rakyat m’sia y masih boleh berfikir secara logik mcm korg semua ni still teguh dgn pendirian, sb mgkin smpai 1 masa nt, kite terpaksa buat reformsi intelek. yelah, dgn keadaan skrg, org xpk org len dah, masing2 pk dr sendiri. peace no war!

    March 16, 2011 at 6:49 pm

    • terima kasih insan! saya setuju dengan insan. dan saya gembira kerana insan berfikiran begitu.
      saya yakin masa depan malaysia tidak seburuk yang disangka kerana negara kita ada cik insan yang berfikiran matang. semoga kita sama-sama dapat berfikir secara logik dan teguh pendirian seperti yang cik insan katakan.
      peace!

      March 16, 2011 at 8:41 pm

  44. Mike

    whoever you are, way to go! Malaysia needs more people like you, new malays, who can really think logically and rationally. getting more and more sick of this country day by day.

    March 16, 2011 at 7:18 pm

    • Thank you Mike! And Malaysia needs more people like you too! Thank you again!

      March 16, 2011 at 8:42 pm

  45. Kiko

    People may not know everything… and if u dont know anything.. plz dont act like u know, just because u r the “1st Lady”…. People r watching u…
    To wartawan Kosmo.. sila jwb persoalan “Maria Ozawa”

    March 16, 2011 at 7:26 pm

    • Hi Kiko. thank you for you comment. hope everyone, that includes me, would choose their words carefully after this.
      Lets learn more, to know more!
      Yup. harap ada penjelasan pasal itu jugak. dan harap tak berulang selepas ini.hehe
      peace!

      March 16, 2011 at 8:44 pm

  46. jacx-cruzx : Isu skg adalah.. Rosmah an Kosmo telah bwt statemant depan Public… Ini melibatkan ramai pihak…. Bwt ape nak lapor pasal Miyabi wlaupun btl… Dh xde tokoh lain dh?

    March 16, 2011 at 7:34 pm

  47. clumzycaffein : kaw xde salah dlm bab bahasa dan frasa… Sape mkn cili die terase pedas la kn.. xkan xletak perkataan ” segelintir” dh jd isu.. ke nak backup 1st lady?

    March 16, 2011 at 7:36 pm

    • trimas Kiko. seboleh mungkin aku nak mengurangkan salah faham dalam tulisan aku. takut juga kalau ada yang tersalah tafsir.
      Thank you!

      March 16, 2011 at 8:47 pm

  48. badangterdodoi : fahami ayat Rosmah.. mmg die xmention jepun.. tapi temuramah tu dibuat mengenai Tsunami d jepun.. so..pikir2 kan la… xkan die jwb mengenai isu tsunami 50 tahun lalu kn?
    jgn nak tegakkan benang yg basah

    March 16, 2011 at 7:46 pm

  49. lissa

    slm….lps bace ape yg awk tulis tu nmpak sgt isteri pemimpin ngara kita x peka dgn dunia luar..ikut sdap mulut je nk ckp pdhal jepun lg maju berbanding ngara kita sndri,spatut nya isteri PM kna cari cra nk tlg warga jepun yg ditimpa mslh ktika ni bkn nya menkritik sesuka hati..nmpak sgt x guna akal dan pemikiran yg logik..
    Saye tertarik pd artikel awk tntng akhbar kosmo tu..x patut diorg lapor psl maria ozawa tu…nmpak sgt akhbar kosmo nk naik cepat.sepatutnya akhbar kosmo melaporkan tntng keselamatan wrga jepun especially student malaysia kat sne…mmg sgt memalukan akhbar tempatan kita sndri wat mcm tu..

    March 16, 2011 at 8:09 pm

    • Salam cik lissa! Terima kasih atas komen anda. Ya, saya sangat takut jika perkataan porn atau maria ozawa melekat dalam minda kanak-kanak Malaysia. Itulah perkara yang saya harap dapat dijauhi.
      Terima kasih lagi sekali cik lissa kerana mengikuti perkembangan student malaysia di jepun. buat masa ini, tiada sebarang masalah dengan pelajar malaysia. dan ramai yang sudah mula berkemas untuk pulang ke tanah air.
      Terima kasih! Peace~

      March 16, 2011 at 8:51 pm

  50. hasruleffendi

    salam.. saye rase topik ni betul2 hangat dan tiptop untuk mencapah minda kita.. think for your ownself.. dimana bumi dipijak, disitu langit dijunjung. tapi bumi dipijak mesti beralas, dijunjung harus bertapak. yang kecil seperti kita jangan disangka anak, yang besar seperti mereka jangan anggap seperti bapa…

    March 16, 2011 at 8:23 pm

  51. hasruleffendi

    maria bukan ozawa: thanks for the information too…

    tanpa penjajah, kita tak kenal basikal yang kita kayuh 17 tahun dulu. tanpa penjajah kita tak kenal bagaimana motor bergerak, dan tanpa penjajah, malaysia takkan maju seperti sekarang. tapi kerana penjajah, pemikiran rakyat kita semakin merudum. semoga insan seperti maria bukan ozawa dapat memberi lonjakan paradigma pada kami semua, bersama memajukan dan menaiktaraf bukan sahaja pembangunan, malah pemikiran..

    March 16, 2011 at 8:27 pm

  52. ZARENA

    Hi,

    1) first issue
    tak dengar pun Datin Rosmah cakap ‘Kelalaian negara Jepun melaksanakan pembangunan mesra alam‘. cuma dengar dr pembaca berita tu je…

    Pe Datin Rosmah cakap:
    bagi saya ia adalah satu pengajaran bagi negara2 lain utk apa2 pun mereka buat atau sebarang pun pembangunan yg mereka ingin lakukan kita haruslah dahulu mengkaji keadaan sekeliling dan mengaitkan ngan climate change and green tech.

    pe yg saya paham, kalau nak buat sesuatu (nuclear) tengok dlu tempat tu…kalau dah kawasan gempa bumi….pikir laa dlu…and see da impact first…(pengajaran buat kita)…

    2) BHARIAN

    semua org buat silap, pelukis tu hanya memberikan gambaran komik dier…tp dier tak fikir kesan dr lukisan dier…

    by da way, BHARIAN dah mohon maaf atas lukisan itu…

    3)Maria..what so ever

    Memang agree ngan awk…memang tak patut di siarkan berita tu….

    Kesimpulan buat anda:
    – Saya tak pernah malu ngan negara sendiri…coz satu org tak bererti semua org sama perangai….sy sentiasa bangga ngan negara saya…tp malu ngan sikap org yg buat tu…..

    – anda study saner….timba ilmu and kembali ke NEGARA SENDIRI tu baiki kelemahan negara sendiri…tu pe yg anda leh buat…or anda betulkan pe yg ORANG SANER kata pasal negara kita…we’re not da same..

    by da way, kami kat Malaysia slalu je berdoa dan akan memberikan bantuan kepada negara Jepun…(SMART for e.g.)

    March 16, 2011 at 8:51 pm

    • Hi Zarena! Trimas kerana meninggalkan komen.
      1) Ya. Anda bijak kerana nampak masalah yang lebih besar disini. Tak semua orang perasan. Hehe. Saya yakin kerajaan Jepun sedang bertungkus lumus mengatasi masalah ini. Sama-sama kita berdoa agar masalah tersebut dapat diselesaikan secepat mungkin.
      2) Betul tu. semua orang buat silap. Berita harian dah minta maaf, dan harap kita semua belajar dari kesilapan ini dan tidak mengulanginya pada masa akan datang.
      3) Memang tak patut kan. Harap takde lagi berita seumpama itu selepas ini.
      Kesimpulan: Setuju dengan Zarena. Saya jugak mahu mencontohi Zarena. Kita semua mesti berbangga dengan negara kita. Dan semua orang patut. Yang baik perlu jadi ikutan, yang buruk perlu jadi sempadan.
      Terima kasih atas doa anda semua! Peace~

      March 16, 2011 at 9:31 pm

  53. maria bukan ozawa

    tnx clumzycaffein dan hasruleffendi..aku xde la pandai sgt nk mengulas mengenai isu ni..tp hati aku dah x tertahan nk komen sbb da byk sgt aku tgk org komen bkn2 psl isu bencana alam ni..siap ada yg dlm fb aku buat status padan muka ngn jepun,bagi aku statement mcm tu xmgambarkn sifat org m’sia yg diaggp elok budi dan bsopan..aku belaja psl isu atrbgsa dan diplomatik sbb tu aku x suka bila isu mcm ni timbul scr x lgsg akn mjejaskn hbgn bilateral m’sia-jepun, nak2 lagi si rosmah buat knyataan cmtu tnpa buat ulang kaji..hbgn msia ngn jepun sgtlah baik lgi2 msa era tun mahathir..byk pbgunan yg kita kecapi skg hasil dorg.even smpai skg byk scholarship dr jepun bbding utk kmudahan ank2 m’sia..sedih tgk ank2 jepun di wilayah sendai yg jdi yatim piatu😦

    March 16, 2011 at 11:41 pm

    • terima kasih maria bukan ozawa.
      ada status padan muka dengan Jepun? Wow. bahaya ni. Walaubagaimanapun, harap hubungan Malaysia-Jepun tidak terjejas selepas ini.
      Dan terima kasih kerana meningatkan. Aku juga hampir lupa. Tentnag anak-anak Jepun yang jadi yatim piatu. Semoga beban kesedihan dan kesusahan mereka diringankan.

      March 17, 2011 at 10:55 am

  54. Peace

    blogger ni ada pernah marah2 citer2 pasal Kartun hina Nabi x?

    March 16, 2011 at 11:56 pm

    • Terima kasih Peace atas komen anda. Ya, saya marah juga dulu pasal kartun hina Nabi tu. Harap peristiwa tersebut tak diulangi pada masa akan datang, Peace!

      March 17, 2011 at 12:11 am

  55. Aku suka dgn entri ko. Serius.

    ROSMAH MANSOR BODOH!

    Begitulah keadaan pabila berkata-kata tanpa menggunakan akal fikiran. Bajet semua ilmu dia tahu semua isu dia ambil berat. Wadde!

    Aku memang dari universiti dulu anti dgn dia. Sama je dgn puak dia si Hapsah yg pentingkan diri tu. Duniawi…

    MashaAllah.

    March 16, 2011 at 11:56 pm

    • Terima kasih Mohd Shahrul Hafizi.
      Apa yang baik kita sama-sama ikut. Apa yang buruk kita sama-sama perbaiki.
      InsyaAllah~

      March 17, 2011 at 12:13 am

  56. qasehlira

    Salam…

    Sy baru singgah blog anda buat pertama kalinya setelah beberapa rakan2 share link blog ni kt fb… Entry yg menarik perhatian.
    Keep it up!

    March 16, 2011 at 11:57 pm

    • Salam qasehlira. Selamat datang ke blog yang baru setahun jagung ini. Terima kasih atas komen anda.
      Harap tak terlalu menaik perhatian yang kurang enak. Huhu.
      Some says keeping up is harder than getting up. Sebarang komen dan cadangan amat di alu alukan!
      Trimas lagi sekali!

      March 17, 2011 at 12:16 am

  57. melayu-ISLAM

    ko ckap cm bgos la nadz…jgan nak jdik pro-krajaan sgt la…brape bnyak kemusnahan yg org krajaan dah wat kat Malaysia ni…isu rasuah,kroni n etc 2 mybe bnde kck…tpi tgok lah kruntuhan akhlak masyarakat mlayu skrg…jgn sbok nak kritik ape yg org laen wat la nadz…u talking like shit sheman…mne pgi adab org mlayu dlm dri ko…n my las words nabi xpnah b’dndam ngan ape yg baginda kne ngan org yahudi dlu…lu pkir la sndri…slamat b’amal

    March 17, 2011 at 1:41 am

  58. addarra

    cube try ko bce blog nh jap

    http://www.faizalsyukri.com/2011/03/gempa-bumi-dan-tsunami-di-jepun.html

    March 17, 2011 at 8:23 pm

    • Terima kasih addarra kerana berkongsi. Saya sudah baca. Saya juga cadangkan agar semua membaca link yang cik addarra kongsi ini. Terima kasih lagi sekali!

      March 17, 2011 at 10:28 pm

  59. nada

    ape2pun mula2 nak cakap well done clumzycaffein..

    haha. serius .bila aku bc blog ko, mmg tdetik aku nk wt entry pasl nie.
    and yeah i do agree dgn sume sttmnt ko
    ape kena mngena sources dgn gmpa bumi weyh?
    dh penat otak aku fikir bnda nie, mana la nk taw kot2 btol einstien RM kata.
    and pasl komen cik nadz tu aku kurg setuju la.
    sorry ^^
    sbb hal nala punya LAMA, simpan lg revenge.. OMG( bukan sunnah Rasulallah nie)

    tp xde la aku suh kita kasik berguni2 duit. cuma fikir sensntvty org lain, tunjuk rasa simpati
    dan cakap pakai br
    ain bukan patella ok?
    haha.

    peace :DD

    March 18, 2011 at 3:45 am

    • terima kasih cik nada! aku juga masih belum jumpa apa kalitan sources dengan gempa bumi. mungkin kerana ilmu aku tak setinggi mana. tak apa, kita fikir sama-sama. Hehe.
      Peace!

      March 18, 2011 at 10:56 am

  60. Thank you for writing this articel and defending the honour of Malaysian who are still so indebted to the Japanese, especially for their asisstance during the Condominium landslide tragedy many years ago.

    Your points are valid and we need to up our standards in the country and subsequently reflect that in our international policy.

    Regards,

    Kishan

    March 18, 2011 at 12:46 pm

    • Thank you to you to Kishan for spending a few minutes to read.
      I agree with you. They helped us during the landslide, and i think we should return the favor.
      Thank you very much again Kishan!

      March 19, 2011 at 12:04 am

  61. mdjam

    Editor kosmo banyak sangat tengok porno Ozawa kot… jadi bila Jepun ditimpa malapetaka gempa, Ozawalah perkara pertama yang datang difikirannya.

    March 18, 2011 at 1:49 pm

    • Haha. Encik editor kosmo kantoi di situ. Hehe.
      Trimas atas komen mdjam!

      March 19, 2011 at 12:06 am

  62. BH-Rosmah-Kosmo(trio bangang)

    Rosmah ngan BH aku no komen la.. diorang yg sengaja nk malukan muka diorang dgn kebodohan diorang.. lantak la.. tp x pepasal 1 Malaysia malu sekali..
    Org kne tsunami kat jepun yg Rosmah ngan BH plak cube la mengambil peluang yg dtg jarang sekali ni utk menonjolkan level ‘kebangangan’ diri memasing.. msok CNN kot.. tahniah!

    Yg kes Maria Ozawa aku mmg nk gelak.. Sah editor KOSMO sangap!
    Woi! Encik Editor Kosmo, mesti ko tgh risau tkaut Maria Ozawa kne ligan ngan Tsunami kan? Nek r flight g Jepon tlg korek sisa runtuhan tu mane tau kot2 jumpa Maria Ozawa ko.. Amek r wat bini.. Buduh! kecik2 xnk mampos bsr2 jdik editor Kosmo!

    Layan Morning Musume lagi baek…

    March 19, 2011 at 6:10 am

    • Trimas atas komen anda. Peminat Morning Musume rupanya.
      Semoga encik editor lebih cover dan belajar dari kesilapan beliau selepas ini.
      Peace!

      March 19, 2011 at 11:25 am

  63. Nadz si Bodoh!

    OPPS! aku bru terbaca komen org yg bernama ‘NADZ’.. sape die nie?? Panas lak aku bce.. bab sejarah lak die bkak.. wei.. yg lpas tu udah la.. yg penting skunk, tlg org ble dlm kesusahan bkn simpan dendam.. Talk using your brain la..
    org kat jepun kne tsunami ko nk terapkan unsur-unsur demdam lame plak..
    byk la ko punyer ‘ajaran kamikaze’ yg ko ckp tu.. saje je nk sdpkan ckp gebang ko tu.. aku x caye yg ko lahir kat Jepun.. x yh nk tpo la.. Aku dh stay kt Jepun dh dkt 6 taun, aku tau la cmne diorang kat sane.. mostly r humble and nice..
    kalo x tau pape jgn ckp la Nadz oi.. wat ko nmpak cm bodoh je..

    BH-Rosmah-Kosmo-Nadz(Bodoh Berempat)..

    March 19, 2011 at 6:53 am

  64. Keluang Man

    Assalammualaikum, rasanya dalam hal ini kita tak boleh menyalahkan kerajaan M’sia. Bukan semua orang kat dlm government ni ada pemikiran spt Puan Rosmah tu. Dia tu memang macam… tak terkata apa dah ==” haha aku rasa sakit kepala bila fikir smua bnda2x teruk yang dia lakukan spt prtnjukan fesyen dlu tu ==”

    Akhbar Berita Harian M’sia sepatutnya ditukar menjadi Akhbar Pelawak kah? Sbagai negara yang dikenali sebagai negara yang majoritinya muslim, tak sgka berita harian merosakkan imej negara ini sndiri. Ibarat duri dalam daging atau musuh dalam selimut. Akhbar dlu lebih banyak menyedarkan dan membangkitkan orang2x melayu jika dibandingkan dengan akhbar hari ini yang penuh dengan berita gosip dan politik melalut entah apa2x entah ==” Sekarang orang maen cakap ikut sdap mulut sahaja. Lebih baik berdiam diri daripada berkata sesuatu yang tidak relevan.

    Akhbar Kosmo ni boleh ditukar menjadi Akhbar P***o atau akhbar2x yang penuh dengan berita artis2x eropah yang ntah apa2x ntah dengan pakaian yang pelik2x. Lawak betul baca akhbar skrg ni. Baik lagi baca buku2x sejarah tokoh2x islam dan tokoh2x ilmu ==”

    Berkaitan dengan green technology lah konon bleh dpat mencegah tsunami. Part ni buat aku ketawa. Ada kaitan pla green technology ni dengan tsunami dan gempa bumi?

    March 19, 2011 at 7:44 pm

    • Walaikumsalam Keluang Man. Terima kasih kerana kesudian membaca dan meninggalkan komen!
      Ya, saya juga setuju dengan Keluang Man. Kita tidak boleh menyalahkan kerajaan. Malah kerajaan Malaysia sekarang ini sedang gigih untuk mencari jalan membantu Jepun, dan sedang berusaha untuk membantu rakyat Malaysia yang masih di Jepun. Itu yang patut kita pandang dan menyokong usaha kerajaan tersebut.
      Akhbar Pelawak? Seronok juga bunyinya. Walaubagaimanapun, BH sudah pun meminta maaf, dan semoga BH belajar betul-betul dari kesilapan tersebut serta tidak mengulanginya pada masa akan datang.
      Kaitan green tech dengan tsunami dan gempa bumi? Hanya Rosmah sahaja yang tahu. Hehe.
      Terima kasih Keluang Man kerana membaca! Peace!

      March 19, 2011 at 11:11 pm

  65. Reina Tanaka

    Cmne r kepale otak Rosmah bley ckp cmtu kat media..?? pening aku dok pikir.. Sial tol x pepasal satu Malaysia malu..
    Aku da rmai gak member org Jepon.. member mse kat U dlu.. harap2 diorang dh lupe yg aku ni org Malaysia.. kalo x malu aku.. kalo diorang tanye nanti terpakse la aku ckp yg aku ni org Indon ke Bangla ke.. ckp Malaysia malu beb.. dh dua kali masok CNN..

    Aku tgh sedih tgk byk mangse2 tsunami yg tgh sakit sbb xde bekalan ubat yg ckup.. da gak yg dh mati.. keadaan kat sne mmg tragik..

    Tp tiap kali aku tgk lukisan ZOY, aku tetibe rse ‘panas’.. lukisan buruk dh satu masalah, yg kasik aku panas btol sbb lawak bodoh die tu.. tu la pkir lg pkai kepala lutut..

    ni aku da satu link dr 1 newspaper(BKN BH atau Kosmo!) crita pasal bdk laki 9 tahun yg ilang sume family mse tsunami.. die nyer family hanyut dpn mate die.. korang bce r sendri.. sedih kot.. Da sesape lg yg nk wat lawak pasal tsunami??? BH ke? rosmah ke? ni link die..
    http://www.independent.co.uk/news/world/asia/the-lonely-vigil-of-children-who-lost-mum-and-dad-2246328.html

    March 20, 2011 at 12:59 am

  66. awak, 100% yg awak tulis adalah sama dengan ape yg sy rase. walaupun sy tak duduk di Jepun, melawat pun tak pernah tapi negara tu sgt dekat di hati. sbg org malaysia, sy malu dengan segelintir golongan yg tak boleh berfikir 2 kali sebelum bercakap/ menulis….lebih2 lagi isu yg sensitif ni. *sigh*

    March 20, 2011 at 8:36 pm

    • Terima kasih Ayda! Ya, Jepun adalah negara yang bersistem dan teratur. Semoga mereka lebih berhati-hati ketika bercakap tentang dan hal yang sensitif~

      March 22, 2011 at 7:39 pm

  67. CikSya

    x larat na baca k0men uols . tp back t0 the entry i would like t0 share my idea ..

    isu pertama : hmm , rosmah ? dia tau ke dia tk tau ker , the best thing sbnanye dia tk layak pn tuk ckp pape .. sbb kita kene ukur benda ni utk masa depan negara .. tp apa yg rosmah prktakan boleh menjejaskan byk perkara .. brckp melalui emosi , bahananya ??

    isu kedua : tsunami , kejadian yg penah juga menimpa malaysia .. apa prasaan kita sendri sbg rakyat if ada negara lua buat kartun mcm tu utk tatapan kita ? pd sy , kartunis ni cuma fikir utk buat org gelak n ejek jepun .. tp di sebaliknya terlalu ramai yg kecewa .. tp klu tny pd kartunis tu , cnfirm dia ta hiraukn pn pasal ni ..

    isu ketiga : maria ozawa yg dijadikn isu .. tk lain ta bkn sumenye hny utk kepentingn individu shj . tnp fikirkn prasaan org lain , yg dthunye hny cara utk mlariskn suratkhabar .. dey , ta tahu la knp pemikiran kt org malaysia jd cmni skali ?

    masa akan datang kita ta tahu apa yg akn blaku .. malaysia ni kecik je .. kalau tsunami nak datang .. habis disapu sumenye .. siapa yg akan bantu kita masa tu ? jadi skrg , blajarlah hidup bertimbang rasa atas dasar perikemanusiaan .. tsunami satu bencana utk kita ambil sbg iktibar dan keinsafan ,, bkn dijadikan bahan gurauan .. Allah tak uji kita sbb masih nak bg ruang pada kita utk melihat kebesaranNya dan melalui hari mendatang dgn lebih bhati2 .. tlong la peka ..

    na mrah ta daya .. tapi ckup kecewa dgn isu yg timbul . ceteknye pemikiran org kita ..

    March 21, 2011 at 10:57 am

    • Terima kasih CikSya kerana membaca entri ini. Jika ada kelapangan mungkin anda boleh baca komen sekali. Kebanyakan komen amat berinformasi.

      isu pertama: mungkin time tu dia nervous sangat kot. tataw nak cakap apa. so she speak anything that cross her mind on that time.😀
      isu kedua: kalau Malaysia kena? kalau Malaysia yang masuk kartun? Hehe. akan ramai la orang rage. banyak la group facebook untuk ban kartunis tu.😀
      isu ketiga: yup. i agree with you. that is the last thing i expect to be publish in newspaper. artis porn dalam surat khabar? harap takde budak-budak yang baca. tak tahu nak cakap apa.

      Ya, kita berkongsi perasaan yang sama. rasa kecewa itu lagi dirasai dari marah. harap kita semua boleh menjadi lebih baik dari sekarang.

      Terima kasih CikSya atas komen yang membuka minda. Terima kasih lagi sekali.

      March 23, 2011 at 12:11 am

  68. no name

    semoga tabah di sana
    orang di malaysia dah lama sangat senang dan terlupa bagaimana rasanya bila susah. bila banjir sikit dah kecoh yang amat ini blom lagi tsunami yang mmg tidak boleh dielak bukan macam banjir yang kebanyakan puncanya adalah dari tangan manusia

    March 22, 2011 at 1:48 am

    • terima kasih no name. ramai rakan-rakan saya yang sudah kembali ke tanah air. tetapi masih ada yang berusaha untuk tinggal di jepun ini. harap mereka semua tabah menghadapi hidup selepas gempa bumi ini.
      semoga negara kita tak diuji dengan apa yang kita tak mampu hadapi. terima kasih lagi sekali no name atas komen anda. peace!

      March 23, 2011 at 12:15 am

  69. riezie

    semua komen2 dari u all amat bagus…..saya setuju 500% dengan anda semua,,,,,,

    March 22, 2011 at 2:28 pm

    • terima kasih riezie!! kalau begitu saya setuju 600% dengan komen riezie. rata-rata pembaca menulis komen yang berinformasi dan kritikan yang membina. terima kasih saya ucapkan!! saya sayang kamu semua! peace~

      March 23, 2011 at 12:17 am

  70. imareza

    well, actually kita boleh nampak beliau tidak begitu prihatin tentang hal dunia. padahal, Jepun telah banyak memberi dana utk pembangunan negara kita. Press! after this dont ask any comment from her please.

    the rest, tolong jaga sensitivity dunia memandangkan mereka berada dlm kesusahan, kalau pun Maria Ozawa mati, who cares!

    March 23, 2011 at 6:22 pm

    • terima kasih imareza! saya setuju dengan pendapat imareza, kita perlu menjaga sensitiviti mereka yang berada dalam kesusahan. itulah perkara yang kita boleh lakukan untuk mengurangkan beban mereka. semoga mereka lebih berhati-hati bila berhadapan dengan press. huhu.
      terima kasih imareza atas komen anda! peace~

      March 24, 2011 at 6:29 am

  71. Luckylucky

    just forget with the past & start move on with the new strategy.. wonder what happen to japan now? please tell me.. i need to no coz I love MASJPN

    March 26, 2011 at 10:29 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s