Jom Baca Blog!

Gunting Batu Kain Robot

Meow. Ya, korang memang tidak silap dalam membaca tajuk entri di atas. Ada robot dalam permainan gunting batu kain. Kenapa? Adakan Illuminati? Adakah sebab politik? Tidak. Bukan sebab itu. Maaf  atas keserabutan aku ini.

New York Times telah mewujudkan satu laman web interaktif, di mana korang boleh lawan gunting batu kain dengan robot New York Times. Robot ini bukan sebarang robot. Dia boleh belajar dari permainan lepas, dan berupaya meramalkan apa yang korang bakal keluarkan dalam round seterusnya.

Aku dah main 20 round. Dan aku kalah. Memang tak semudah yang disangka. Gambar ini bukti aku tewas di tangan mesin.

Ya, aku rasa korang pun sudah maklum. Orang Jepun juga mempunyai permainan seperti ini. Di Jepun, permainan gunting batu kain ini dipanggil じゃんけん(Janken).

Apa tunggu lagi. Aku tahu korang tak sabar nak lawan dengan robot bertangankan Terminator ini. Nak main, klik sini.

Kalau korang nak tips bagaimana untuk menang dalam permainan gunting batu kain, jom tengok entri lepas- Rock Paper Scissors. Aku post entri, aku kalah. Ironi bukan?

6 responses

  1. aq bukan nak cakap aq power..tp tgk ar
    lalalla

    March 11, 2011 at 2:44 am

    • ko memang hebat la. boleh menang dengan nihonjin ni.

      March 12, 2011 at 12:59 pm

  2. ha ah kan.. Suya even belajar kat msia ni pun,rasa habngin satu bdan dgr the so called wanita pertama ni cakap.. ISk3

    March 15, 2011 at 7:15 pm

    • yup. kita serupa. angin satu badan. tak tahu nak lepas ke mana, so blog menjadi saluran tenaga. haha

      semoga wanita pertama malaysia memilih perkataan yang menggambarkan pemikiran manusia minda kelas pertama pada masa akan datang. peace~

      March 15, 2011 at 7:37 pm

  3. thnx sebab pergi komen blog SUya..
    dah la komen banyak entry.. heeee tp kan.. mmg typical sgt pemikiran die tu.. abes baik la kan cakap.. blog kamu pun best.. blog suya picisan jek

    March 15, 2011 at 8:22 pm

    • hehe. no such thing as blog picisan. everything has value, and that include your blog. you should be proud of it!😄

      yup2! maybe dia nervous kot. tu pasal cakap tak tentu hala. haha. tapi apa yang lebih penting adalah apa yang bakal datang selepas ini.

      March 15, 2011 at 8:34 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s