Jom Baca Blog!

Exam

Terima kasih kepada dua orang sahabat aku yang meninggalkan komen dalam entri sebelum ini. Komen pendek, tapi bermakna. Terima kasih.

Cukup sahaja untuk permulaan. Kita terus masuk ke topik utama. Entri kali ini bertajuk “Exam” atau dalam bahasa Jepun, 試験(Shiken). Kenapa aku pilih tajuk ni? Ya, sebab aku sekarang sedang menghadapi musim exam. Exam aku bermula 23 Julai dan berakhir 5 Ogos. Nak tahu berapa paper semuanya? Sepuluh. Banyak? Kimitachi no souzouryoku ni makaseru. Terpulang kepada kalian untuk menilai.

Itulah bilangan subjek untuk exam bagi kebanyakan pelajar tahun 3 Denki Denshi (Electric & Electronic) Yamaguchi Daigaku. Aku ada member Jepun yang ambil lebih dari itu. Ditambah lagi dengan report experiment mingguan. Aku panggil dia Mukai. Mungkin Mukai lebih tersiksa dari aku. Takpe, Mukai pelajar pintar. Goukaku(lulus) perkara mudah bagi kebanyakan pelajar Jepun.

Berikut adalah senarai exam aku untuk semsester ini.

高電圧パルスパワー工学 (High-voltage pulsed power Engineering)

半導体工学 (Semiconductor)

制御工学Ⅱ (Control Engineering 2)

電気電子材料工学 (Electrical Materials)

日本語Ⅳ (Japanese Language 4)

情報通信工学 (Information and Communication Technology)

電磁波工学 (Electromagnetic Wave)

電気エネルギー伝送工学 (Electricity Transmission Engineering)

応用解析Ⅱ (Applied Analysis 2)

数値解析 (Numerical Analysis)

Subjek kegemaran aku ialah 半導体 dan 電気エネルギー伝送. Kenapa? Sebab mudah difahami dan sensei yang baik. Yamada Sensei dan Naito Sensei. Kepada kohai-kohai (junior) yang beminat untuk masuk Yamadai: Yamadai itu best. Belajar best. Main best. Member best. Shopping tak best.

Apa pendapat kalian? Banyak, atau biasa sahaja? Kimitachi no souzouryoku ni makaseru.

2 responses

  1. Haha….
    igtkn aku yg amik medik ni exm sbjk bnyk..
    rpnya ko pun sama gk..
    aku br hbs exm (jgn jelez)…

    All de best exam…
    Ganbatte ne….

    July 25, 2010 at 7:48 pm

  2. clumzycaffein

    Hehe. Tapi subjek medic mesti lg susah kn.
    Best tu da abes exam. Boleh jalan-jalan! Haha. Anyway, thanks banyak-banyak ea~

    July 25, 2010 at 11:39 pm

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s