Jom Baca Blog!

Adobe kuler:Tak payah pening fikir colour scheme

kulerAku menulis lagi. Kali ini aku menulis sebab nak kenalkan korang dengan satu software Adobe yang memang sangat best untuk digunakan oleh mereka di luar sana yang gemar menggunakan perisian Adobe Photoshop, Illustrator, InDesign, etc.

Dengan Adobe kuler, korang tak payah susah-susah nak fikir colour scheme yang sesuai untuk projek design korang! Sangat mudah dan FREE!! Kau boleh tengok detail kat sifoo.com.

Lepas aku habis baca je kat sifoo.com, aku terus download. Dengan Adobe kuler ni, aku tak perlu tercongok depan laptop aku dekat setengah jam untuk pilih kaler yang sesuai.

screenshot2

Untuk menggunakan Adobe kuler, mula-mula korang kene download Adobe Air dulu. Lepas tu baru korang download kuler desktop. Apa yang best menggunakan Adobe kuler ni ialah korang boleh bukak terus dari desktop korang. Bukan tu je, korang jugak boleh download dalam format *.ASE (Adobe Swatch Exchange). Tapi korang kene ada Adobe ID dulu baru boleh download free. Jangan risau, daftar Adobe ID adalah free.

Komen aku? Sangat-sangat berguna dan berbaloi untuk didownload!

Pros: Korang tak perlu pening kepala untuk memilih scheme colour yang sesuai. Jimat masa. Korang boleh search scheme yang berlambak dengan menggunakan keyword. Boleh download terus dalam frmat .ASE. Swatches boleh digunakan dalam Adobe Photoshop, Illustrator, dan InDesign.

Con: Korang perlu internet connection untuk bukak Adobe kuler.

4/5 Bintang

Korang tengok la sendiri screenshot desktop aku.
kuler

Sampai sini dulu. Kalau korang dah try guna, tulis la komen korang. Boleh kongsi dengan pembaca lain. Terima kasih.

“Simple itu mudah”

2 responses

  1. best ke kuller tu.. penah dgr tp x pnh try pun.

    (gune sense sendiri sj)

    February 1, 2009 at 9:40 am

  2. macam colorlover.
    Cuma colorlover tak payah install, tak payah register.
    Hoho. Just bukak web dia, sambil chatting2, get inspired drpd macam2 color pallettes/schemes.

    May 5, 2009 at 1:01 am

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s